BibTex RIS Cite

Temporomandibular eklem bozukluklarının değerlendirilmesinde kullanılan görüntüleme yöntemleri

Year 2016, Volume: 7 Issue: 2, 51 - 57, 23.08.2016

Abstract

Temporomandibular Eklem (TME), çiğneme, yutkunma ve konuşma işlevlerinde görev yapan, vücudun en karmaşık eklemlerinden biridir. Temporomandibular bozukluk çiğneme kasları ve/veya TME'i etkileyen bir seri klinik problemi anlatan bir terimdir. TME bozukluklarının teşhisinde anamnez ve klinik muayene sonuçları radyolojik bulgularla bir arada değerlendirilmelidir. TME bozukluklarının teşhisi, tedavi planlaması ve hasta takibinde radyasyon dozu, teşhise ve tedavi planına katkısı, kolay uygulanabilirliği, maliyeti gibi faktörler bir arada değerlendirilerek görüntüleme yöntemi seçilmelidir. Bu yazıda, TME'i oluşturan kemik yapı, disk, ligament ve kasların değerlendirilmesinde kullanılan görüntülenme yöntemlerinden panoramik, transkranial, transfaringeal, transorbital, transmaksiller, submentoverteks grafiler, konvansiyonel tomografi, bilgisayarlı tomografi, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, sintigrafi, artrografi, manyetik rezonans görüntüleme ve ultrasonografi yöntemleri incelenmekte ve uygun görüntüleme yönteminin seçimi konusunda bilgi verilmektedir.

Year 2016, Volume: 7 Issue: 2, 51 - 57, 23.08.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Derlemeler
Authors

Derya Yıldırım

Ümmügülsüm Alkış

Publication Date August 23, 2016
Submission Date April 13, 2015
Published in Issue Year 2016 Volume: 7 Issue: 2

Cite

Vancouver Yıldırım D, Alkış Ü. Temporomandibular eklem bozukluklarının değerlendirilmesinde kullanılan görüntüleme yöntemleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2016;7(2):51-7.

SDÜ Sağlık Bilimleri Dergisi, makalenin gönderilmesi ve yayınlanması dahil olmak üzere hiçbir aşamada herhangi bir ücret talep etmemektedir. Dergimiz, bilimsel araştırmaları okuyucuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır.