e-ISSN: 2717-7246
Founded: 2020
Publisher: Mobbing Eğitim Yardım Araştırma Derneği
Cover Image
 

MEYAD Academy Journal; It is an academic, peer-reviewed journal published twice a year since 2020 by the Mobbing Education Support Research Association and includes studies in Turkish and English. Mobbing, violence, conflict, harassment and bullying etc. publications are given priority.

Note: According to the ULAKBİM decision dated February 25, 2020; Ethics committee approval should also be obtained for clinical and experimental studies on humans and animals that require an ethics committee decision for all branches of science (including social sciences). It is important that authors who will send articles to our journal pay attention to this issue and studies that do not meet this requirement will not be evaluated.

Please review the spelling rules carefully before uploading your works.


Editörden

Değerli okurlar; MEYAD AKADEMi dergimizin sekizinci sayısında sizlere üçü araştırma, üçü derleme kategorisinde olmak üzere altı makale daha sunuyoruz.

Çıtak ve arkadaşları tarafından kaleme alınan “Üniversite Öğrencilerinin Kadına Şiddete Yönelik Tutumları ve İlişkili Faktörler” başlıklı araştırma makalemizde; şiddete yönelik tutumlarının genel olarak olumlu olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların %61’inin şiddete tanık olduğunun ortaya çıktığı araştırmada gelir durumu düşük, köy/kasabada yaşayan, geniş aileye sahip olanlarda şiddet tutumlarının daha olumsuz olduğu belirlenmiştir. Bu sayımızda Covid-19 pandemisinin kadına yönelik şiddete etkisinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak tasarlanan bir çalışma de yer almıştır. Çıtak ve arkqdaşları tarafından yapılan bu araştırmada katılımcıların %57,4’ünün Covid-19 sonrası korku ve endişe yaşamadığını, %64,9’u ise maddi sıkıntı yaşamadığını ifade etmiştir. Üçüncü araştırma makalesi olan ve Tüzün'ün sembolik şiddet kavramı üzerine VOSviewer programı ile yaptığı bibliyometrik analizde ülkelerin ve kurumların ortak yazarlık ağlarına, çalışmalarda en fazla kullanılan kavramlara, yazarların ve eserlerin atıf yoğunluklarına, en üretken ülkeler ve kurumlara, yazarların ve ülkelerin bibliyografik eşleşmelerine ve yazarların ortak atıf ağlarına yer verilmiştir.  Tahtalıoğlu tarafından hazırlanan sistematik derlemede ise sağlık hizmet alanı çalışanlarının mobbing algıları değerlendirilmiştir. Söz konusu çalışma sonucunda sağlık sektörü çalışanlarının mobbing algı/maruziyet düzeyinin yüksek olmadığı tespit edilmiştir. Buna rağmen çalışanların mobbing algıları/maruziyetleri düşük olsa bile, bu durumun hizmet kalitesini ve çalışan motivasyonunu etkileyerek diğer kuramları da tetikleyebildiği görülmüştür. Ergöl ve Güneş tarafından kaleme alınan "Sosyal Medyada Kadına Karşı İşlenen Suç: Şiddet" başlıklı makalede ise sosyal medya bağımlılığına, sosyal medya aracılığıyla yapılan dolandırıcılıklara, sosyal medya üzerinden hikâye yayarak bireylerin itibarının zedelenmesine ve siber taciz davranışlarına değinilmiştir. "Tükenmişlik Bağlamında Yeni Bir Kavram Olarak Sessiz İstifa ve Sağlık Sektöründeki Etkileri" başlıklı son derleme makalede ise Gözlü; emek yoğun olan sağlık sektöründe etkili ve verimli hizmet sunulabilmesi için sessiz istifanın nedenlerinin tespit edilmesi, personelin rol ve sorumlulukların açıkça belirtilmesi, kariyer imkânlarının sunulması, personel ile iyi bir iletişimin kurulması, çalışma barışının ve örgütsel bağlılığın sağlanması gerektiğine vurgu yapmıştır.

Kıymetli yazarlarımıza bizlere çalışmalarının değerlendirilmesi fırsatı verdikleri ve çalışma hayatına sundukları bilimsel katkıları için teşekkür ediyoruz. Bu makalelerin değerlendirilmesi, daha nitelikli hale gelmesi ve sizlere sunulmasında büyük özveri gösteren hakemlerimize ise ayrıca şükranlarımızı arz ediyoruz. Yeni sayılarda buluşabilmek dileğiyle...

Dr. Fatih SEYRAN