Research Article
BibTex RIS Cite

Fıkıh Havzalarına İlişkin Bir Deneme

Year 2019, Issue: 34, 1 - 50, 30.10.2019

Abstract

Tarih boyunca, sürekli bir gelişim ve değişim sürecine sahip olan fıkıh mezheplerinin İslâm coğrafyasına dağılımlarının nedenselliğine ilişkin birtakım unsurlar olduğu görülmektedir. Bazen coğrâfî yakınlık, bazen belli kişi veya gruplar, kimi zaman da siyâsî unsurların belirleyiciliği ile belli ülkeler arasında intikal sürecine tabi olan fıkıh mezhepleri, muayyen bazı bölgelerde yoğunlaşarak söz konusu bölgenin fıkhî karakteristik özelliğini ifade eder hale gelmişlerdir. Bu doğrultuda elinizdeki makale, fıkıh mezheplerinin belli bir bölgede oluşumu, gelişmeleri, yoğunlaşmaları ve başka bölgelere intikal etmeleri bakımından coğrâfî olarak belli bir havzaya dâhil edilebilmelerinin imkânı ve bu doğrultuda fıkıh tarihinde “fıkıh havzaları” şeklinde bir ıstılahın oluşumuna yönelik bir deneme çalışmasını konu edinmekte ve bu minvalde olgunlaştırılmaya açık bir ıstılah oluşturma niyetiyle “fıkıh havzaları” taksimi yapmayı hedeflemektedir.

An Essay On Fiqh Basins

Year 2019, Issue: 34, 1 - 50, 30.10.2019

Abstract

Throughout history, there are several elements that determine how dissemination of Islamic doctrines, which have a continuous development and change process, to the Islamic geography. Islamic sects have sometimes occurred in certain countries by their geographic proximity, sometimes arose by certain individuals or groups, and sometimes existed by the determinants of political elements. As a result, these sects have become the characteristic of their regions. In this regard, this article examines the occurrence, development, concentration and the transfer of jurisprudence in a certain region. In this respect, this analysis emphasizes the possibility that sects can be included in a specific basin. The use of the “Fiqh basin” in this paper is an attempt to form a concept in the history of Islamic Law.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Religion, Society and Culture Studies
Journal Section Research Articles
Authors

Orhan Çeker

Fatiha Bozbaş This is me

Publication Date October 30, 2019
Submission Date May 1, 2019
Published in Issue Year 2019 Issue: 34

Cite

APA Çeker, O., & Bozbaş, F. (2019). Fıkıh Havzalarına İlişkin Bir Deneme. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi(34), 1-50.
AMA Çeker O, Bozbaş F. Fıkıh Havzalarına İlişkin Bir Deneme. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi. October 2019;(34):1-50.
Chicago Çeker, Orhan, and Fatiha Bozbaş. “Fıkıh Havzalarına İlişkin Bir Deneme”. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, no. 34 (October 2019): 1-50.
EndNote Çeker O, Bozbaş F (October 1, 2019) Fıkıh Havzalarına İlişkin Bir Deneme. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi 34 1–50.
IEEE O. Çeker and F. Bozbaş, “Fıkıh Havzalarına İlişkin Bir Deneme”, İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, no. 34, pp. 1–50, October 2019.
ISNAD Çeker, Orhan - Bozbaş, Fatiha. “Fıkıh Havzalarına İlişkin Bir Deneme”. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi 34 (October 2019), 1-50.
JAMA Çeker O, Bozbaş F. Fıkıh Havzalarına İlişkin Bir Deneme. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi. 2019;:1–50.
MLA Çeker, Orhan and Fatiha Bozbaş. “Fıkıh Havzalarına İlişkin Bir Deneme”. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, no. 34, 2019, pp. 1-50.
Vancouver Çeker O, Bozbaş F. Fıkıh Havzalarına İlişkin Bir Deneme. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi. 2019(34):1-50.