BibTex RIS Cite

Properties of Microbial Transglutaminase and Application on Food Processing (Turkish with English Abstract)

Year 2004, Volume: 29 Issue: 4, - , 01.08.2004

Abstract

In this study, some properties and applications of the transglutaminase (TGase) referred to as microbial TGase (MTGase), derived from a variant of Streptoverticillum mobaraense are described. MTGase cross-linked most food proteins, such as caseins, soybean globulins, gluten, actin, myosins, and egg proteins, as efficiently as mammalian TGases by forming lysine bond. However, unlike many other TGases, MTGase is calcium-independent and has a relatively low molecular weight. Both of these properties are of advantage in industrial applications; a number of studies have illustrated the potential of MTGase in fish, meat, baked food and milk products.

Mikrobiyal Transglutaminazın Özellikleri ve Gıda Sanayiinde Kullanılma Olanakları

Year 2004, Volume: 29 Issue: 4, - , 01.08.2004

Abstract

Bu çalışmada Streptoverticillum mobaraense kullanılarak elde elden transglutaminaz enziminin özellikleri ve uygulama olanakları üzerinde durulmuştur. Mikrobiyal transglutaminaz kazein, soya fasulyesi globulini, gluten, aktin, myosin ve yumurta proteini gibi birçok gıda proteinleri ile çapraz bağlar meydana getirir, ancak diğer transglutaminazlardan farklı olarak bağlantı yapmak için kalsiyuma ihtiyaç duymaz ve düşük molekül ağırlığına sahiptir. Mikrobiyal transglutaminazın et, balık, unlu mamuller ve süt endüstrisinde kullanım olanakları üzerinde birçok çalışma ortaya konmuştur .

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Zübeyde Öner

Publication Date August 1, 2004
Published in Issue Year 2004 Volume: 29 Issue: 4

Cite

APA Öner, Z. . (2004). Mikrobiyal Transglutaminazın Özellikleri ve Gıda Sanayiinde Kullanılma Olanakları. Gıda, 29(4).
AMA Öner Z. Mikrobiyal Transglutaminazın Özellikleri ve Gıda Sanayiinde Kullanılma Olanakları. The Journal of Food. August 2004;29(4).
Chicago Öner, Zübeyde. “Mikrobiyal Transglutaminazın Özellikleri Ve Gıda Sanayiinde Kullanılma Olanakları”. Gıda 29, no. 4 (August 2004).
EndNote Öner Z (August 1, 2004) Mikrobiyal Transglutaminazın Özellikleri ve Gıda Sanayiinde Kullanılma Olanakları. Gıda 29 4
IEEE Z. . Öner, “Mikrobiyal Transglutaminazın Özellikleri ve Gıda Sanayiinde Kullanılma Olanakları”, The Journal of Food, vol. 29, no. 4, 2004.
ISNAD Öner, Zübeyde. “Mikrobiyal Transglutaminazın Özellikleri Ve Gıda Sanayiinde Kullanılma Olanakları”. Gıda 29/4 (August 2004).
JAMA Öner Z. Mikrobiyal Transglutaminazın Özellikleri ve Gıda Sanayiinde Kullanılma Olanakları. The Journal of Food. 2004;29.
MLA Öner, Zübeyde. “Mikrobiyal Transglutaminazın Özellikleri Ve Gıda Sanayiinde Kullanılma Olanakları”. Gıda, vol. 29, no. 4, 2004.
Vancouver Öner Z. Mikrobiyal Transglutaminazın Özellikleri ve Gıda Sanayiinde Kullanılma Olanakları. The Journal of Food. 2004;29(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/