Book Review
BibTex RIS Cite

Tefsir ve Fıkıh Usulünün Ortak Metodolojik Problemleri-Kitap İncelemesi

Year 2021, Issue: 1, 278 - 285, 31.12.2021

Abstract

Tanıtımını yapacağımız eser, tefsir ve fıkıh ilminin ortak meselelerini ele almaktadır. Kitap giriş, iki bölüm ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Girişte, “Kur’an’ı Anlamanın Önemi” ve “Kur’an’ı Anlamada Temel İlkeler” şeklinde iki ana başlığa yer veren yazar Yıldırım, Kur’an’ı anlamanın önemi bağlamda şu bilgilere temas etmiştir: Kur’an insanın hem dünyada hem de ahirette mutlu olmasını hedefleyen bir hayat rehberidir. O, insanlığa Allah’ı, insanı ve kâinatı tanıtmak; insana sorumluluklarını hatırlatmak ve öğretmek için indirilmiştir. Kur’an insanı aklını kullanmaya, düşünme ve tedebbüre davet ederek kendisine gönderilen ilahi mesajı anlamasını istemiştir. Hz. Peygamber’in (s.a.s.) Kur’an’ı sadece nakletme görevi yanında onu açıklama ve onda hükmü bulunmayan konularda hüküm koyma görevi de vardır. Bu nedenle Hz. Peygamber, sözlü ve fiili olarak Kur’an’ı açıkladığı gibi Kur’an’da yer almayan konularda hükümler koyarak bu görevi yerine getirmiştir. Kur’an’ın nüzulüne, Hz. Peygamber’in açıklamalarına ve uygulamalarına şahitlik yapan sahabe de Kur’an’ın doğru anlaşılması için en önemli halkayı teşkil etmektedir. Her çağda en doğru, en güzel ve en faydalı olana, hakka ve hakikate çağıran Kur’an, beşer fıtratına uygun olan değerleri insanlığa sunmakta; insanlığın ufkunu aydınlatmaktadır. Bu nedenle varlıkları, onları var eden yaratıcıyı tanımak ve hayatı anlamlandırmak için Kur’an-ı Kerim’i anlamak gerekir.

References

  • Yıldırım, Duran Ali. Tefsir ve Fıkıh Usulünün Ortak Metodolojik Problemleri. İstanbul: Kitap Dünyası, 1. Baskı, 2021.
Year 2021, Issue: 1, 278 - 285, 31.12.2021

Abstract

References

  • Yıldırım, Duran Ali. Tefsir ve Fıkıh Usulünün Ortak Metodolojik Problemleri. İstanbul: Kitap Dünyası, 1. Baskı, 2021.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Religious Studies
Journal Section Book Reviews
Authors

Mehmet Ali Aytekin 0000-0002-0318-7515

Publication Date December 31, 2021
Submission Date October 12, 2021
Published in Issue Year 2021 Issue: 1

Cite

ISNAD Aytekin, Mehmet Ali. “Tefsir Ve Fıkıh Usulünün Ortak Metodolojik Problemleri-Kitap İncelemesi”. Darulhadis İslami Araştırmalar Dergisi 1 (December 2021), 278-285.

Darulhadis Journal of Islamic Studies is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).